fbpx

Промяна в изпита след 7 клас 2024 г.

Ще има промяна и в някои задачи по математика

от Admin
588 прочитания
изпит по математика след 7 клас 2024

Седмокласниците ще разполагат с повече време на изпитите си от Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература и по математика. За първата част вече ще имат 75 вместо 60 минути, което ще им даде възможност за по-спокойна и задълбочена работа. Така учениците в 7 клас ще имам почти 3 часа време за разположение или 15 минути повече от досега.

7 клас Курс НВО 2023/2024: БЕЛ + МАТЕМАТИКА

Промяна по математика след 7 клас 2024 г.

Още една промяна в изпита след 7 клас ще стане факт още от започващата учебна година. Броят на задачите и по двата предмета остава същите, но по математика две от задачите, които до сега са били с отворен отговор, ще станат с избираем.

През годините се наблюдава, че има ученици, които показват знания, но техническа грешка в хода на решаването на условията на отворените задачи, води до липсата на верен краен отговор. С въведената промяна децата ще могат още в хода на изпита да се коригират, ако видят, че решението им не фигурира в изброените варианти.

Това не само ще спомогне за по-точна проверка на знанията, но и ще позволи включване на по-голям дял задачи с практическо приложение.

Изпитът по БЕЛ ще е на 19 юни 2024 г., а по математика – на 21 юни 2024 г. Изпитите са изтеглени със седмица по-късно в сравнение с предходни години, за да имат седмокласниците повече време за подготовка.

Плюс това, хартиените учебници до 7 клас ще бъдат дигитализирани до първия учебен ден и ще могат да се ползват от учениците в платформата „Дигитална раница“. „Още в края на юли бяхме разпространили огромна част отпечатаните учебници, а днес мога да кажа, че в 99% от училищата са доставени необходимите учебници, учебни помагала и познавателните книжки за учениците от 1 до 7 клас за идващата учебна година“, обеща просветният министърът.

Вижте теста за НВО 7 клас БЕЛ 2023 + НВО 7 клас математика 2023

Препоръчани статии

Оставете коментар

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочетете още