Кандидатстудентската кампания за 2022/2023 г.

Джулиана Гани ще преподава на студенти

от Кременa Рикова
1,3K прочитания
кандидатстудентската кампания

Министерството на образованието и науката (МОН) представи информация от 50 висши училища за кандидатстудентската кампания за академичната 2022/2023 година.

Това се прави с цел родителите и зрелостниците да бъдат информирани навреме за условията за кандидатстудентския прием. Само две висши училища не са изпратили данни за начина на балообразуването в специалностите си.

Кандидат-студентите по специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ ще полагат приемни изпити по „Биология“ и „Химия“, както досега, но в балообразуването ще участва и оценката от задължителната за всички матура по български език и литература (БЕЛ). Досега за „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ не се вземаше оценката от ДЗИ по БЕЛ. Тази промяна бе предложена от ректорите на медицинските университети преди няколко месеца.

Освен това в конспектите за кандидатстудентските изпити по „Биология“ и „Химия“ вече ще се включват и избрани теми от профилиращите предмети „Биология и здравно образование“ и „Химия и опазване на околната среда“, изучавани във втори гимназиален етап. Висши училища, които подготвят юристи, също са предвидили оценката от матурата по БЕЛ да участва във формирането на бала за следващата академична година.

Подготвят се промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“, с които ще се регламентира тази възможност.

Нулират приема в 16 професионални направления в различни ВУЗ-ове

Нулират приема в 16 професионални направления в различни ВУЗ-ове В 16 професионални направления в различни висши училища няма да бъде утвърден приемът. В три висши училища ще се влиза единствено с оценка от ДЗИ, без приемен изпит. Това са Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски”, Националната спортна академия „Васил Левски” и Европейският политехнически университет в Перник.

Пет университета ще приемат студенти само с изпити, като в балообразуването няма да участват оценките от ДЗИ. Това са Американският университет в България, Висшето училище по мениджмънт във Варна, Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, Националната музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров” и Театралният колеж ”Любен Гройс“. Във всички останали висши училища в балообразуването ще участват оценките от приемните изпити и/или от матурите, като зрелостниците ще избират по-благоприятния за тях вариант. Обобщената информация показва, че в голяма част от специалностите от областите „Хуманитарни науки“ и „Социални, стопански и правни науки“ ще се кандидатства с оценката от ДЗИ по почти всички предмети.

Приемът в специалностите от „Природни науки, математика и информатика“ и „Технически науки“ ще се извършва предимно с оценки от държавните зрелостни изпити по „Математика“, „Български език и литература“, „Информатика“, „Информационни технологии“ и „Физика“.

Джулиана Гани ще преподава на студенти в пловдивски ВУЗ

Джулиана Гани ще преподава на студенти в пловдивски ВУЗ Мис Силикон Джулиана Гани ще преподава мода от тази есен във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив.

Софийският университет дава избор на кандидатите за всички специалности дали да използват оценката от матурата и/или да се явят на изпит. Оценките от ДЗИ ще важат отново за всички специалности в УНСС. Само за специалностите „Право“ и „Медии и журналистика“ се изисква и явяване на приемен изпит, освен оценката от ДЗИ.

Във втория най-голям университет в страната – „Паисий Хилендарски“ в Пловдив – във всички специалности може да се избира по-добрата оценка от матура или от приемен изпит. Техническите университети в София, Варна и Габрово също ще приемат студенти с оценка по техен избор – от ДЗИ по БЕЛ, по математика и по физика и астрономия в повечето си специалности или с оценката от приемен изпит. Догодина във ВУЗ ще кандидатства първият випуск, завършил средното си образование по новия ЗПУО.

Препоръчани статии

Оставете коментар

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочетете още