Матура по английски език – най-предпочитаната от зрелостниците

Над 46 000, завършващи 12 клас, ще се явят на задължителни ДЗИ през май - по БЕЛ и по профилиращ предмет

от Кременa Рикова
1,2K прочитания
ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАТУРИ

Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят на задължителни държавни зрелостни изпити (ДЗИ) през май т.г. За първа година изпитът по БЕЛ ще е по нова програма, а вторият задължителен изпит ще е и по профилиращ предмит по професия.

Общо 46 655 дванадесетокласници са подали заявление да положат матура по български език и литература (БЕЛ), която ще се проведе на 18 май. Вторият ДЗИ е планиран за 20 май. Тогава се очаква близо 24 400  ученици да се явят на матура по профилиращ предмет по избор, а над 20 800 да държат изпит за придобиване на квалификация по професия.

Заявления за явяване на матурите през майската сесия се приемаха до 18 февруари т.г.

По традиция най-предпочитана е матурата по английски език. Тази година близо 12 000 ученици, които са изучавали езика като профилиращ, искат да проверят знанията си по предмета. Други 741 младежи също ще положат изпит по английски, но върху учебното съдържание от общообразователната подготовка – като трета матура по желание.

Както и предишни години, сериозен интерес има към матурата по биология и здравно образование. Желаещите да държат изпит по предмета като профилиращ са 2675, а като трета матура върху учебното съдържание от VIII до Х клас – 646. На следващо място се нарежда „География и икономика“. За този предмет има общо 2652 заявки, 2282 от които са от ученици, изучавали го като профилиращ.

За първи път тази година има възможност да се положи втора задължителна матура по информатика, информационни технологии, предприемачество, музика и изобразително изкуство.

От новите предмети най-голям интерес има към информационните технологии. 1044 дванадесетокласници са подали заявление да положат изпит по предмета като профилиращ, 39 – като трета матура по профилиращ предмет, а 14 – като трета матура, но върху учебното съдържание от общообразователната подготовка. На ДЗИ по информатика се очакват 255 зрелостници, а по предприемачество – 727.

Най-малко заявления са подадени за явяване на трета матура по желание по рядък език – общо 26. Други ученици са избрали областта на изкуствата. Общо 122 младежи ще тестват наученото по изобразително изкуство, а 71 – по музика.

Почти 3200  зрелостници имат намерение да се явят на трета матура по желание. 83% от тях ще държат изпит по предмет, който са изучавали в общообразователната подготовка.  Всички традиционни учебни предмети присъстват като допълнителни държавни зрелостни изпити. Отделни ученици искат да положат матура по корейски, румънски, китайски, японски, арабски, португалски и латински език.

Повече за промените в матурите през тази учебна година можете да видите ТУК.

Източник: МОН

Препоръчани статии

Оставете коментар

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочетете още