В 750 УЧИЛИЩА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ МАТУРА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

Важно: с какъв цвят химикалка трябва да пишат зрелостниците на матурата!

от Кременa Рикова
789 прочитания
МАТУРА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА 2023

Утрешният държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе в 750 училища и 4200 зали. Ангажирани са над 9000 квестори. Изпитът започва в 8:30 часа, като зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано. Те трябва да си носят документ за самоличност и служебната бележка, която може да бъде и на електронен носител. Пише се с черен химикал.

Изпитът е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. За ученици със СОП са предвидени до 30 минути повече за всеки модул.

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100 точки, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор.

Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две отделни теми. Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се очаква да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства.

Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.  

Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9 юни.

Прочетете още:

Кога ще са матурите 2023 г.?

Скала за оценяване на матурите

Примерна матура по БЕЛ 12 клас 2023

ДЗИ БЕЛ 2022: Цялата матура + отговорите!

Ето колко точки трябва да имате за 6 на ДЗИ БЕЛ 12 клас!

 

Препоръчани статии

Оставете коментар

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочетете още