fbpx

Ето колко точки трябва да имате за 6 на ДЗИ БЕЛ 12 клас!

Наближава ДЗИ БЕЛ 12 клас!

от mitko dimitrov
2,1K прочитания
индивидуални уроци

След по-малко от месец е държавният зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература (БЕЛ) за 12 клас за учебната 2021/2022 г. Изпитът – ДЗИ БЕЛ 12 клас, е задължителен за всички зрелостници, завършващи българско училище.

Тази година учебното съдържание, върху което ще бъдат изпитвани учениците, е изцяло ново. Темите и авторите по литература са от учебното съдържание от 11 и 12 клас, като са разделени на 9 тематични модули, включващи по 3 произведения.

За първи път, за да получат среден 3, зрелостните ще трябва да имат 30% от всички точки – или 30 точки от общо 100. Въпросите, на които ще трябва да отговарят, са 41 – като ще има затворени въпроси, от типа а, б, в и повече отворени – въпрос, на който да напишат сами отговора.

Тестът ще бъде разделен отново на 3 модула – 1 модул – 1 час; 2 модул – 1 час и 3 модул – 2 часа. Последният е най-дълъг, тъй като той обхваща създаването на аргументативен текст – интерпретативно съчинение или есе по житейски проблем от изучаваните по литература произведения от 11 и 12 клас. Учениците трябва да създадат текст до 4 страници.

Ако се справят успешно с всички 41 задачи, ще получат отличен 6.

За момента от Министерството на образованието и науката (МОН) не са обявили официално скалата за изчисляване на оценките от изпита. Знае се само че изпитът ще бъде оценяват по точкова система.

Но все пак, ние от образователна школа АСЛАН, решихме да ви предложим скала, по която можете да се ориентирате за оценката, която ще получите, съобразно точките, които ще имаме, след като решите всички задачи.

Прочетете още:

ДЗИ БЕЛ 12 клас 2023: Цялата матура + верните отговори!

Проверка на резултатите от матурата тук!

Държавен зрелостен изпит – скала на оценяване

Държавен зрелостен изпит – скала на оценяване

 

Препоръчани статии

Оставете коментар

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочетете още