fbpx

Вижте модела на въпросите за ДЗИ БЕЛ 12 клас

Матурата по български език и литература за зрелостниците е на 18 май 2022 г.

от mitko dimitrov
1,6K прочитания
индивидуални уроци по английски език

Учебната 2021/2022 г. завършва за 12 клас със задължителен държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература (БЕЛ) по нова учебна програма и нов модел. От Министерството на образованието и науката обявиха, че тестът ще съдържа 41 въпроса – с избираем отговор, със свободен отговор и за създаване на аргументативен текст (интерпретативно съчинение или есе).

От листа с отговори на матурата става ясно, че въпросите за 12 клас ще бъде разделена на 3 части. Първата част ще има 21 въпроса – 11 с избираем отговор и 10 – със свободен, като те се редуват. В началото вероятно ще са въпросите по български език.

Втората част ще е с 19 въпроса – 10 с избираеми и 9 – със свободни отговори. Най-вероятно това ще са въпросите по литература.

При задачите с избираем отговор има предложени 4 възможни отговора – А, Б, В или Г, от които само един е верен. Отговорите трябва да бъдат отбелязани с черен цвят на химикалката в листовете срещу номера на съответната задача.  Верният отговор се отбелязва със знака в кръгчето – с буквата на съответния отговор. 

За първите две части учениците ще имат по 60 минути за всяка.

И третата част ще се състои от един-единствен въпрос – а именно – 41. Тук зрелостните ще трябва да създадат аргументативен текст – съчение или есе. За това предизвикателство министерството е определило 120 минути. Зрелостниците нямат право да напускат изпитната зала преди изтичането на 90-та минута от старта на третата част.

Ето и самият лист с отговори и разпределението по тип въпроси: лист с отговори – ДЗИ БЕЛ 12 клас!

А, ако искате да получите 6, вижте колкто точки трябва да имате на матурата!

Препоръчани статии

Оставете коментар

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочетете още